Det är inte alla som har en ekonomisk buffert som skyddar mot tillfälliga och oförutsedda ekonomiska problem. Med en tom plånbok i slutet av månaden kan en plötslig och oväntad utgift göra att du behöver ett extra tillskott till kassan för att klara dig månaden ut. Behovet av snabba pengar är något som pantbanker i många år har tagit tillvara på. Hos en pantbank belånar du en eller flera värdesaker och får pengar direkt i handen efter att föremålet har värderats. De föremål du belånat kan sedan köpas tillbaka för den summa du lånat plus ränta, alternativt säljas till pantbanken för motsvarande lånets storlek.

För många är belåning hos pantbank ett alternativ till mikrolån, en annan lösning som erbjuder ett snabbt tillskott till plånboken. Mikrolån skiljer sig dock i det att du inte behöver belåna personlig egendom. Med ett mikrolån får du snabbt pengar för att klara dig genom ekonomiskt svåra perioder. För detta betalar du en fast, förutbestämd räntekostnad. Både belåning hos pantbanker och mikrolån har självklart sina fördelar och nackdelar för dig i akut behov av lite extra pengar. Vilket alternativ som passar dig bäst beror mycket på dina personliga och ekonomiska förutsättningar.

Fördelar och nackdelar med belåning hos pantbank

Är du behov av snabba pengar så kan en pantbank vara ett bra alternativ. Hos en pantbank kan du, som namnet skvallrar om, pantsätta värdeföremål och andra saker pantbanken accepterar. För att kunna pantsätta en ägodel behöver den kunna tillskrivas någon form av värde hos pantbanken. Affektionsvärde räknas dessvärre inte då pantbanken måste bedöma huruvida de kan sälja vidare det föremål du belånat. Detta blir nämligen fallet om du inte hämtar ut din pant inom den avtalade lånetiden. Till skillnad från mikrolån så lånar du hos en pantbank med ditt/dina föremål som säkerhet. Fördelen med det är att du vanligtvis får lägre ränta hos en pantbank än med mikrolån. När du jämför och ansöker om mikrolån så är det alltid lån utan säkerhet du jämför. En nackdel med pantbanksbelåning är det faktum att du blir av med den eller de personliga ägodelar som du belånat om du inte betalar tillbaka ditt lån tillsammans med räntekostnaden. Om du inte betalar tillbaka ditt lån har pantbanken rätt att sälja vidare dina ägodelar, vilket ofta sker på auktion.

Fördelar och nackdelar med mikrolån

Med ett mikrolån får du som är i behov av en mindre summa pengar snabbt det tillskott i plånboken som du är ute efter. Mikrolån kan ofta betalas ut samma dag som du ansöker vilket gör det till en snabb och smidig lösning på tillfälliga ekonomiska problem. Innan du väljer ett mikrolån så är det viktigt att du jämför. Marknaden för mikrolån är stor och din räntekostnad kan variera kraftigt från långivare till långivare. Eftersom marknaden är så pass stor så finns idag ett stort antal jämförelsetjänster på nätet. En sådan är Mikrolånen.se. Här jämför du enkelt mikrolån från 500 till 12 000 kr. I förhållande till pantbanksbelåning så kan du förvänta dig en något högre ränta då ditt lån inte har något form av säkerhet.