Få vet att kronofogden har ett auktionstorg där de säljer utmätt gods. Utmätt gods betyder att det är en sak, alltifrån smycken till bilar och designerväskor, som kronofogden har mätt ut, alltså övertagit av någon som har en skuld som måste regleras. Det är ett sätt att bidra till att någon person minskar sin skuld samtidigt som någon annan kan göra ett fynd. Håll utkik på Kronofogdens hemsida då den uppdateras jämna mellanrum, när det kommer in nya gods till försäljning.

Kronofogdens roll

Kronofogden har ett uppdrag som innebär att hjälpa de som inte har fått betalt. Det innebär att ibland så måste Kronofogden utmäta tillgångar hos den som är skyldig pengar. De saker som Kronofogden utmäter kan antingen säljas på auktion eller via anbud, så kallade exekutiva försäljningar. De pengar som försäljningen inbringar går till den som inte har fått betalt.

Det varierar väldigt på vilken typ av gods som Kronofogden säljer, bilar cyklar, bostadsrätter, smycken båtar, ja listan kan göras lång. Ibland sker det en försäljning av en annan anledning än att godset är utmätt, det kan till exempel vara en konkursförvaltare som har begärt att det ska ske en försäljning eller en bostadsrättsförening som vill ha en tvångsförsäljning till stånd.

Hur försäljningen går till

Om du vill köpa något från Kronofogdens auktionstorg så går du in på Kronofogdens hemsida och där finns en internetauktion. Kronofogden annonserar även i Post – och Inrikes tidningar, Blocket och på Hemnet.

Kronofogden håller visningar så att du kan se godset och i vilket skick det är i innan försäljning. Det finns ingen ångerrätt när du köper något av Kronofogden utan godset säljs i befintligt skick. Det gäller verkligen att undersöka det gods som du är intresserad av så att det inte blir några obehagliga överraskningar när köpet väl har gått igenom.

Det finns två sätt att köpa gods av Kronofogden, antingen via anbud eller via auktion. När du köper något från Kronofogden så måste du i de flesta fall erlägga det fulla beloppet direkt, det tillkommer inga avgifter på en försäljning. Om det är något dyrare du köper så kan det räcka med en handpenning vid försäljningstillfället. Bostadsrätter, fastigheter och dyrare bilar brukar handpenningen vara 10 % av försäljningsbeloppet. Om du har köpt en fastighet eller en bostadsrätt så kommer du att få tillträde vid det bestämt datum och slutbetalning sker då vid tillträdet.

Det går bra att betala med betalkort eller en postväxel, dock fungerar det inte med American Express eller Diners.