Att låna på en vara är enkelt gjort i en pantbank, förutsatt att varan har ett värde. Så här går det till, man tar med sig produkten till pantbanken. Där sker en värdering. Väljer du att belåna produkten får du oftast en omedelbar betalning. Om du senare väljer att hämta tillbaka din belånade produkt så betalar man tillbaka det utbetalade beloppet, plus en ränta. Varor som inte hämtas ut säljs många gånger, efter en tid, på auktion.


Pantbanken Sverige

Pantbanken Sverige är med sina 150 år ett av landets ledande pantbanksföretag. Med specialistkompetens värderar de föremål av olika slag. Alltifrån smycken och antikviteter till gitarrer och den allra senaste hemelektroniken. Att belåna ägodelar hos Pantbanken Sverige ska inte behöva kosta en förmögenhet och Pantbanken Sveriges återkommande kunder är ett bevis på att deras affärssystem fungerar.

Räntan hos Pantbanken Sverige beror på lånets storlek, men ligger vanligtvis på mellan 1,50% – 3,75%. Vissa skillnader finns beroende på var i landet man befinner sig.

Har man inte själv möjlighet att besöka något av Pantbanken Sveriges butiken går det även att via webben eller sms beställa en värdepåse. I den portofria påsen kan man packa värdesaker och man får en värdering av varan när den anlänt till Pantbanken Sverige. Med ett SMS bekräftar man lånet varav pengarna förs in på kontot.

Sefina

Sefina grundades år 1884 och namnet kommer från en sammanslagning av orden ”Secure Finance” vilket betyder ”Säkra tillgångar”. Pantbanken Sefina har funnits sedan 1884. Till Sefinas kontor kan man komma med sina värdeföremål för att få dem värderade och få ett lån på deras värde. Sefina kallar det för tillgångsekonomi och menar att det är ett smart sätt att låna pengar, då man aldrig riskerar att låna mer än man kan lösa ut genom den produkt man lämnat in. De varor som inte löses ut säljs på auktion.

Det är ungefär 85% av alla som lånar pengar via Sefina som sedan hämtar ut sina saker igen. Sefina menar att resterande 15% många gånger på förhand bestämt sig för att sälja varan, men tycker att Sefinas system är ett enkelt sätt att få ut pengarna direkt och slippa sköta en försäljning själv.

Alternativ till pantbanker

Söker man alternativ till ett lån eller försäljning via en pantbank så finns många andra möjligheter. En onlineauktion är ett populärt alternativ. Är det en mer värdefull vara man vill sälja, så kan de större auktionshusen vara ett alternativ. I annat fall så kan man göra som två miljoner andra och registrera sig på den folkligt populära Tradera, för att sälja där.

Vill man inte använda sig av en auktion är Blocket en populär mötesplats för köpare och säljare som önskar snabba och smidiga affärer. Har man inga varor att sälja återstår alltid att se sig om efter möjligheten att ta ett lån.