Auktion kan både vara en rolig och nervkittlande aktivitet, vare sig du köper något eller inte. På auktioner säljs det mesta du kan tänka dig, men många av oss kopplar samman auktioner med konst, möbler och antikviteter. Det finns auktioner i en rad olika prisklasser, till exempel mindre och lokala sådana som främst är till för nöjets skull, men också större och välkända auktioner. Här kan du läsa om de större auktionerna och stora försäljningar som har gjorts där.

Stora och välkända auktioner runt om i Sverige

De verksamheter som håller i auktioner kallas för auktionsverk, auktionshus eller auktionskammare. Idag finns det även internetauktioner, där till exempel det mer kommersiella Tradera är ett av de vanligaste exemplen. I Sverige finns en rad stora auktionshus, där Stockholms Auktionsverk, Uppsala Auktionskammare och Bukowskis (Stockholm, Malmö och Göteborg) är några av de allra största. Här finns personal så som intendenter, fotografer och värderingsexperter med flera. Alla har de sina olika nischer som de är kunniga inom, till exempel olika former av måleri, möbler, vintage och klockor med mera. Olika föremål hamnar alltså i olika kategorier, och det finns således många olika rekord och olika summor beroende på vilken kategori man talar om.

Stora auktionsförsäljningar i Sverige

Foto: Mads_M / Shutterstock.com

Många av de saker som säljs på stora auktioner säljs för hisnande summor, som många av oss aldrig skulle komma på tanken på att buda hem en sak för. Ett exempel är den Omega-klocka som budades hem på Bukowskis för inte så länge sedan. Ägaren själv hade ingen aning om vilken dyrgrip det var, men slutsumman blev hela 2 266 250 svenska kronor. Under 2014 såldes dock något ännu dyrare. Vid Uppsala Auktionskammare budades ett kinesiskt porslinsfat från 1700-talet hem för svindlande 8,2 miljoner kronor. Båda dessa har slagit rekord inom sina respektive områden. Detta hände också år 2006 vid Uppsala auktionskammare, då ett ryskt måleri klubbades för hela 89 miljoner kronor. Det var ungefär 211 procent över utgångssumman. Ett annat föremål som har klubbats hem för stora summor i Sverige är en liten dalahäst i gammalt original. Om vi ser till utlandet sker många rekord i New York. Ett exempel är Picassos Les femmes d’Alger (Version O) som slog rekord som dyraste auktionerade konstverket någonsin. Tavlan såldes för 179 miljoner dollar, och slog då det tidigare rekordet (Francis Bacons Three studies of Lucian Freud) som under 2013 såldes för 142,4 miljoner dollar.