Bra konst ligger i betraktarens öga, brukar man säga. Det beror såklart på vad man menar med ordet “bra”. Om man vill koppla samman bra med välkänd och dyr konst kan man till exempel undersöka vilka konstverk som har sålts för högsta summor på exempelvis auktioner runtom i världen. Här dominerar stora och välkända konstnärer som de flesta av oss känner till, så som Leonardo da Vinci, Pablo Picasso och Francis Bacon. Det kan vara bra att komma ihåg att mycket av det som säljs på auktioner är målningar skapade av mindre kända konstnärer, och som då givetvis säljs för betydligt lägre summor. Auktioner behöver alltså inte bara vara till för de allra rikaste – även du kan buda hem ett fint konstverk i original att pryda hemmet med.

Köpa eller buda hem konst på nätet

Att köpa eller buda hem konst behöver inte nödvändigtvis kosta skjortan – det beror såklart på om det rör sig om original samt hur välkänd konstnären i fråga är. Det kan också röra sig om hur ovanligt föremålet är, och om det finns i en eller fler upplagor. Idag kan man delta i auktioner online, så kallade internetauktioner, där Tradera är ett kommersiellt exempel. För auktioner av lite högre rang bör du dock vända dig till exempelvis Stockholms Auktionsverk online, Barnebys eller Lauritz. Hur mycket du får betala för en målning kan skifta rejält och är dessutom svårt att förutse, men det är sällan det rör sig om summor under 1 000 kronor. Ofta kan det röra sig om cirka 2 000 kronor och upp till närmare 100 000 kronor – och det gäller alltså utgångspriset. Vad slutsumman landar på kan vara en helt annan sak.

Buda hem konst på auktioner

Bukowskis, Stockholms Auktionsverk och Uppsala Auktionskammare är tre av de största auktionsverken i Sverige. Även här skiftar såklart utropspriset och buden beroende på konstnär, storlek, originalitet och kvalitet med mera. Även om många kopplar samman auktioner med målningar till svindlande höga priser är inte alltid så fallet. På exempelvis Göteborgs Auktionsverk kan du buda hem målningar för ett par hundralappar. Det rör sig då om lite mindre välkända konstnärer, och ofta svenska sådana, men vars konst kan vara minst lika bra och vacker att investera i och pryda hemmet med. Världens dyraste konstverk – Picassos Les femmes d’Alger (Version O) – budades hem för hela 179 miljoner dollar, men det är alltså mer avvikande än standard bland auktioner.