På auktioner i Sverige kan man hitta det mesta. Hur utbudet på auktionen ser ut beror på en rad olika saker, exempelvis geografiskt läge och typ av auktion. Utbudet kan även skilja sig beroende på målgrupp. På finare auktioner kan du hitta tavlor, smycken och andra värdeföremål för tusentals kronor. På lantauktioner är det sällan ett föremål säljs för mer än några hundralappar. Väljer du att handla på internetauktioner så är variationen större och du kan köpa tavlor för hundratusentals kronor på samma sida som du köper en begagnad skrivare för en hundralapp. Något som du dock bör tänka på när du gör klipp, så som en begagnad skrivare, är att vissa saker behöver kompletteras med andra produkter för att ens fungera. Just skrivare är ett bra exempel som behöver komplement i form av bläckpatroner och även dammsugare som behöver dammsugarpåsar.

Tänk på! Köper du en begagnad produkt på auktion så kan du behöva komplettera med annat för att produkten ska fungera som du tänkt dig. Batterier, bläckpatroner och dammsugarpåsar är bra exempel på kompletteringsprodukter du kan behöva köpa till din inropade vara.

Den extra kostnad som dessa kompletteringsprodukter innebär är något du bör ta med i beräkningen när du köper saker på auktion. I vissa fall är kompletteringsprodukterna dyrare än den vara du köpt vilket gör slutkostnaden betydligt högre än vad du tänkt dig.

Jämför priser på kompletteringsprodukter

Är du på en auktion och är sugen på att ropa in ett föremål som du vet behöver kompletteras med andra inköp? Jämför alltid priserna på de extra produkter du behöver köpa. Att jämföra bläckpatroner, dammsugarpåsar, batterier eller kanske ett nytt cykeldäck till cykeln du vill köpa på auktion garanterar att slutkostnaden inte blir större än du tänkt dig. I exemplet med bläckpatroner bör du vara extra noggrann med att jämföra då bläckpatroner kostar mer än vad många tror. Just bläckpatroner är samtidigt enkla att jämföra på internet tack vare jämförelsetjänster som Bläckpatron.se.

Exempel: Du köper en gammal Epson-skrivare på auktion för 250 kr. Du är nöjd med ditt köp och ska precis börja printa viktiga dokument när du inser att du behöver bläckpatroner till skrivaren. Du jämför för fullt på nätet men inser till slut att bläckpatroner som passar din skrivare kostar 600 kr. Ditt köp blev precis mer än 3 gånger så dyrt som du först tänkt dig, allt på grund av bläckpatronerna du behövde komplettera ditt skrivar-köp med.

Var med andra ord försiktig när du handlar på auktion och försök att inte spontanköpa varor som kan behöva kompletteras. Risken är att ditt impulsköp kostar dig mer än du har råd med, alternativt att du köp inte kommer till användning alls.