Att handla på auktion kan innebära att du kommer över värdefulla föremål till billigare priser. Det finns även auktioner av exempelvis samlarobjekt som motsatt oftast är väldigt dyra. Exempelvis såldes en röd Ferrari från 1957 på en auktion i Paris för mer än 300 miljoner kronor. Auktionsfirman Bukowskis har tidigare skrivit om en briljantslipad ring som såldes på en svensk auktion för 1,44 miljoner kronor.

Tänk på! När du handlar på auktion bör du alltid vara noggrann med att kontrollera när betalning av en inropad auktion ska ske. Buda aldrig på föremål du inte har möjlighet att finansiera och ta hänsyn till auktionsfirmans regler gällande bindande bud.

Att handla på auktion, särskilt vid stora köp, kräver en hel del likvida medel. Till skillnad från ett vanligt köp går det inte att vänta med att genomföra köpet eftersom du då riskerar att auktionen löper ut och föremålet säljs till någon annan. Generellt ska köpet av en inropad auktionsvara ske inom en vecka efter avslutad auktion. I vissa fall har auktionsfirman samarbete med någon betalningsservice som gör det möjligt att betala auktionen på faktura (och då även med delbetalning) men så är inte alltid fallet. Ett annat alternativ till att finansiera stora köp på auktion är genom att låna pengar. Att låna pengar kan dessutom vara ett billigare alternativ än auktionsköp på faktura.

Hur du finansierar stora köp på auktion med lånade pengar

Att finansiera ett köp på auktion genom att låna pengar kräver viss planering. Fördelen idag är att det generellt går snabbt att få godkännande på en ansökan om att låna pengar, förutsatt att du har hyfsade ekonomiska förutsättningar. Att handla på auktion kan vara väldigt spännande men även stressigt. Ibland gäller det att ha is i magen och framför allt är det viktigt att ha en plan för hur du ska finansiera köpet. Ska du finansiera ett stort köp på auktion med lånade pengar kan du göra detta genom följande steg:

  1. Gör en bedömning för hur mycket du är villig att betala. Innan du börjar buda på en auktion är det bra att sätta ett slutpris för dig själv.
  2. Jämför möjligheter att låna pengar. För att finansiera köpet genom att låna pengar bör du börja med att genomföra en jämförelse av långivare. På så sätt kan du hitta ett lån med bra villkor och avgifter.
  3. Kontrollera möjligheter för avbetalning på faktura. Du bör även kontrollera möjligheter för avbetalning på faktura hos den auktionsfirma där auktionen pågår.
  4. Ansök om lånet. Om det är mer förmånligt att låna pengar än att betala med faktura bör du se till att ansöka om lånet innan du börjar budgivningen. Om du inte skulle vinna budgivningen har du ångerrätt på din låneansökan i upp till 14 dagar. Har du redan fått lånet utbetalt ska du betala tillbaka pengarna med ränta och även få eventuella avgifter återbetalda.
  5. Buda på föremålet. När ditt lån blivit beviljat och du fått pengarna utbetalda kan du börja buda på föremålet och hålla tummarna att du vinner budgivningen.

Tänk på att aldrig genomföra stora köp på auktion, oavsett om köpet finansieras med lånade pengar eller faktura, om du inte har möjlighet att betala av köpet inom den angivna tidsgränsen. I såna fall är det bättre att helt enkelt avstå auktionen och hålla utkik efter föremålet på svenska auktioner när du har bättre ekonomiska förutsättningar.